Bezoek Anglian Water

11 maart 2020

Lucien de Kind is één van onze Specialisten Onderhoud van de afdeling Netbeheer en Leveren. Afgelopen oktober is hij naar Anglian Water in Engeland geweest voor een kennisuitwisseling. Het doel van het bezoek was voor om van elkaar te leren hoe we omgaan met het beheren van onze drinkwaternetwerken.

‘’Ik ben zeer hartelijk en gastvrij ontvangen door onze Engelse collega’s en heb meerdere afdelingen mogen bezoeken. Ook heb ik buiten in het veld een aantal zaken praktisch mogen aanschouwen.’’, aldus Lucien.

Lucien geeft aan dat alhoewel Anglian Water zowel Vitens allebei drinkwater leveren, de verschillen tussen de beide bedrijven erg groot zijn. Hij geeft aan dat een groot verschil hem zit in de infrastructuur van het drinkwaternet. ‘’Waar Vitens een heel open netstructuur heeft, is deze bij Anglian Water juist heel gesloten. Daarnaast wordt het drinkwater in Engeland standaard van chloor voorzien. Dit maakt een groot verschil in de werkwijzen en organisatie van beide bedrijven.’’.

De gesloten netstructuur van Anglian Water is onder andere ontstaan omdat er van origine altijd heel veel lekverlies is geweest. Vitens heeft gemiddeld zo’n 6% lekverlies, maar Anglian Water heeft zo’n 20 jaar geleden wel meer dan 35% lekverlies gehad. Dit had te maken met de algehele kwaliteit van het drinkwaternet, waarbij, onder andere, het onderhoud niet structureel heeft plaats gevonden. Lucien geeft aan dat dit allerlei oorzaken had, maar uiteindelijk was het voor Anglian Water noodzakelijk om het percentage lekverlies sterk terug te dringen.

Om het percentage lekverlies sterk terug te dringen, heeft Anglian Water hiervoor een aparte afdeling genaamd Leakage opgezet. De afdeling houdt zich enkel en alleen bezig met lekzoeken. Ze hebben het totale drinkwaternet opgedeeld in ongeveer 2000 DMA’s welke ook ongeveer 2000 afnemers hebben. DMA’s, ofwel District Meterd Area’s, zijn kleine vertakte netten met veel permanent dichte afsluiters. Daarnaast hebben ze ook ontzettend veel permanente loggers (druk/flow) op strategische plaatsen in deze DMA’s geplaatst, die in real-time kunnen laten zien hoeveel water en met welk druk (waterslag detectie) er door het net heen stroomt. Hierdoor hebben ze veel kennis vergaard over hoe het water nu echt stroomt door het net, waar er eventueel grote, maar vooral ook heel veel kleine lekverliezen kunnen zitten en wat eventuele oorzaken zijn van spontane lekkages. Dit heeft geresulteerd tot een percentage van onder de 20% op dit moment.

Een voorwaarde voor het goed managen van deze DMA’s is dat je te allen tijde precies weet wat de afsluiter standen zijn. Het manipuleren van afsluiters moet aan strikte voorwaarden voldoen en wordt dan ook in eigen beheer gedaan door een speciaal team. Ook dit is een werkwijze waar Vitens veel van kan leren. Want de verkeerde manipulatie van afsluiters kan veel ellende veroorzaken.

‘’Al deze kennis en ervaring is voor Vitens heel erg interessant. De informatie is leerzaam en kan gebruikt worden bij het beheer van ons eigen drinkwaternet.’’. Volgens Lucien zijn de eerste projecten waar we deze kennis gaan inzetten inmiddels gepland.

Binnenkort komen er ook collega’s van Anglian Water naar Vitens om bij ons een kijkje in de keuken te nemen.

Gerelateerde artikelen

Kwartaal Kennisdeling Datascience

Kwartaal Kennisdeling Datascience

Data. Mogelijk denk je hierbij alleen aan wat cijfertjes, maar een groot deel van Vitens’ processen en werkzaamheden zijn op data gebaseerd én hierdoor verbeterd. Vanuit het Vitens Datascience team informeren we je graag over de belangrijke dataprojecten die er binnen...

Lees meer