Slimme afsluitersleutel

5 januari 2018

Achtergrond van project
In het Vitens leidingnet zitten circa 200.000 afsluiters waarvan een deel met grote regelmaat tijdelijk dicht (of juist open) wordt gedraaid. In de hectiek van de operatie kan het gebeuren dat de nieuwe status niet of niet correct wordt doorgegeven. Dit leidt er toe dat de status in het leidingeninformatiesysteem van een percentage van de afsluiter onjuist is, waardoor soms bij het sluiten van afsluiters wijken onbedoeld zonder water worden gezet.

Ook streeft Vitens naar een digitale tweeling van het leidingnet. Deze tweeling moet de werkelijkheid zo goed als mogelijk gaan simuleren, wat om een hoge datakwaliteit vraagt.

Resultaat 2019-2020
Een slimme afsluitersleutel die bij het draaien van een afsluiter onder meer de nieuwe status (bijna) real-time communiceert met het leidingeninformatiesysteem, zodat de status van alle afsluiters nagenoeg 100% betrouwbaar is.

Samenwerking met externe partners
De ontwikkeling van een slimme afsluitersleutel vindt plaats door de firma’s Imbema en 3S Antriebe, in nauwe samenwerking met de waterbedrijven PWN en Vitens.

Contact opnemen?

Thema-ambassadeur Eelco Trietsch is bereikbaar via Eelco.Trietsch@vitens.nl

Gerelateerde artikelen

Weet jij hoeveel water je thuis verbruikt?

Weet jij hoeveel water je thuis verbruikt?

Het project ‘Water voor Nu en Later’ is opgestart met het idee om de betrouwbaarheid van de drinkwatervoorziening te kunnen blijven garanderen aan de klanten. Meer inzetten op waterbesparing is een belangrijk doel binnen dit project. Met deze gedachte in het hoofd,...

Lees meer